Friday, August 10, 2012

Baby Ramadhan... Baby Raya 2012 :-)

Assalamualaikum.... Salam Jumaat, Ramadhan Kareem..... :-)
Lama saya menyepi, kan? Hari ini saya berpantang cukup 20 hari. Dan hari ini merupakan Ramadhan ke-21. Cepat sungguh masa berlalu. Beberapa hari lagi Aidilfitri bakal menjelang tiba. Persiapan Aidilfitri kami sekeluarga ala kadar. Baju raya anak2 pun belum ada lagi. Uhuk.... Anak2 masing2 dah bising, bila nak shopping baju raya. Dengan keadaan ummi mereka yang masih berpantang, kesihatan kaki abi pun yang masih pasang surut. Tapi, cuba juga la cari masa minggu ni bawa anak2 mencari baju untuk hari raya nanti. Biskut raya? Owh.... orang dalam pantang ini sangat menggedik mahu mengukis. Tapi, apakan daya..... Tengok la habis pantang nanti.... 

Owh..... suka sangat kita ni ye, mukadimah panjang menjela. Entry ini dibuat di pagi Jumaat penuh barakah ini bertujuan memperkenalkan ahli baru dalam keluarga kami. Sangat excited ok.... baby baru, baby Ramadhan merangkap baby raya 2012 la katanya... Hehehehe....... Ok, perkenalkan....... hero baru kami. Bakal mujahid di jalan Allah, insya Allah......

 1 jam selepas lahir.... di Labour Room lagi.
2 Ramadhan 1433H
22 July 2012, 7.47 pagi
HSB.

Ohhh... rasa bahagia. Lupa sakit masa nak bersalin. 
Cute je tengok baby baru lahir ni :-)

Hari ke-5.... Kena jaundis.... sedih :-(

Hari ke-10... Masih jaundis.

Dengan kakak dan abang.... Hihihih.....

Untuk hari ke-20 ini, sebenarnya baby saya masih jaundis. Agak membimbangkan saya juga sebenarnya. Tapi, bila difikirkan semula, kesemua anak2 saya yang lepas begitulah.... Jaundis agak lambat turun. Semalam nurse datang check. Dorang suruh check darah kat KK. Tapi, memandangkan keadaan baby masih ok, baby aktif, kuat menyusu, najis baby pun masih normal, so, nurse minta nak tengok keadaan baby masa usia sebulan. Kalau dalam usia sebulan tu baby saya masih ada jaundis, confirm kena refer doktor pakar. Uhuk..... Mudah2an baby saya baik2 aje. Doakan yer....

Surat beranak baby baru.

Oh, lupa nak kenalkan.... Nama baby baru saya Amal Mujahid. Jenuh tau fikir nama. Siap kena denda lagi dengan JPN sebab dah lebih 2 minggu baru daftar. Tak kisah pun, yang penting baby dah ada nama, dan dah ada surat beranak, kan.....

Kononnya, nak cari nama baby dari hamil lagi. Sebab awal2 lagi dah tahu baby boy.... Tapi, sampai kesudah ilham tak datang. Tengok muka baby baru ilham datang. Tu pun lambat. Ye la... nama anak tu kita nak guna sampai mati. Jadi wajiblah nama tu nama yang bagus maknanya, kan.... Nak dapatkan ilham nama yang terbaik tu memang susah. Dan akhirnya, yang terbaik setakat ini, nama inilah.... AMAL MUJAHID! :-)

Ok, sekian untuk kali ini..... sibuk sungguh melayan karenah si kakak dan abang yang nak dukung baby..... :-)


15 comments:

  1. tahniah kak...bestnya raya ada baby baru...

    ReplyDelete
  2. SSulieana,
    terima kasih :-)
    haah, rasa excited beraya dgn baby baru.heheh

    ReplyDelete
  3. Tahniah sis.. Tembamnye...! Mcm2 nak cubit2 je pipi tu :)

    ReplyDelete
  4. tahniah...ingatkan gegurl tadi sbb gambar hari ke 10 tu berbaju pink ropol...rupanya lelaki hihi

    ReplyDelete
  5. welcome dear baby amal mujahid...so lovely boy ;)

    ReplyDelete
  6. Bila tengok muka baby ni, ati ni rasa makin bersemangat utk lahirkan my baby..hehehe..mmg btul2 teruja.;D

    ReplyDelete
  7. bestnyaa ada baby ...hihi..baby sy pun baru 5 bulan tp dah rindu nak peknen lagi..hehe

    ReplyDelete
  8. Tahniah. BEraya ngan baby baru lah yer ☺☺

    ReplyDelete
  9. tahniah k.fiza...wah,cpatnya rsa..cam bru aritu bca akak pregnant,arini bca entry dh bersalin...hehe..bestnya dpt beraya ngn baby baru ;)

    ReplyDelete
  10. tahniah fiza...bertambah lagi umat nabi muhammad...

    baby kena jaudis susahkan nak surut, kena banyakkan susu ibu je la...

    selamat hari raya wat fiza sekeluarga

    ReplyDelete
  11. asslamualaikum fiza...alhamdulillah.......gembira tak terkata kan bila melihat wajah comel bby selepas lahir...ciuttt sesangat..rasa mcm nk beranak lah pula..huuhuuh...tp bbay baru 9 bulan..hahahahhaha..nanti 2 taun lg lah.org kata beranak senang..nak didik tu payah..semoga kita semua mendap;at anak yang solehah dan soleh dan kita menjadi ibu misali.salam ramadhan fiza

    ReplyDelete
  12. Tahniah Kakak Sofie dapat adik baru!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana membaca coretan ini. Komen anda sangat saya harapkan untuk perbaiki segala kesilapan. Komen yang membina yer....