Monday, October 07, 2013

Sofie, Sofie, Sofie Lagi!!!!!!

Assalamualaikum.... 

Mula2 saya berblog dulu ingin berkongsi kisah suka duka cerita Sofie. Tapi, blog saya ni dah mmg caca marba, cerita bercampur2. Macam2 cerita keluar. Sekarang dah kurang aktif dgn dunia blogging. Macam tiada pembaca nampaknya. Tak mengapalah..... Blog ini untuk saya. Kepada yang masih sudi membaca, Alhamdulillah. Terima kasih kerana masih sudi singgah dan jeling2 blog yang hidup segan mati tak mahu ini.:-)

Saya terima mesej, bertanya berkaitan hal Sofie. Mmmmmm, Sofie hidup seperti kanak2 lain. Alhamdulillah. Siapa sangka, Sofie yang dulu seorang bayi yang longlai, ke hulur kehilir kami mendapatkan rawatan untuknya, sekarang Alhamdulillah wa syukur lillah! Dia umpama kanak2 down syndrome yang normal. Hahahah...... Down syndrome? Normal? Mestilah..... Meskipun dia anak SD, saya layan dia umpama anak2 saya yang normal. Tak nak dia merasa kekurangan pada dirinya. Eh, Sofie tak kurang apapun. Malah Sofie punya kelebihan tersendiri. Paling ketara Sofie ada kelebihan 1 kromosom berbanding anak2 saya yang lain. Kan?

Nak baca tentang rawatan terapi Sofie dulu2? Mari baca DISINI.  Atau berminat mengetahui kisah Sofie ketika melakukan pembedahan jantung? Sila baca DISINI dan sedikit kenangan yang paling tak dapat dilupakan ketika Sofie berada 3 minggu di wad Melur IJN, boleh baca DISINI. Ini semua kenangan buat saya sekeluarga. Dugaan sangan berat, dan Alhamdulillah..... rezeki kami, semuanya dipermudahkan.


Sudah 2 tahun Sofie melangkah ke alam persekolahan. Saya hantar Sofie di PDK. Ye, hanya di PDK! Itu yang terdekat dengan tempat tinggal saya. Kalau jumpa orang, mesti orang tanya dan nak bagi pendapat. Kenapa tak hantar Kiwanis? PDK untuk semua OKU? Kalau Kiwanis, khas untuk anak2 SD. Senyum je la. Kalaulah saya daya menghantar Sofie ke Kiwanis, dah lama saya hantar. Teramat jauh Kiwanis dgn tempat tinggal saya. Biarlah Sofie di PDK sahaja. Bukan tiada anak2 SD di sana. Ramai! Usia sebaya Sofie pun ada. Jadi, tiada masalah apapun sebenarnya. Penyelia dan guru2 PDK tempat Sofie belajar pun suka dengan Sofie. Saya selalu tanya mereka, kot2 Sofie datangkan masalah pada mereka. Mereka kata, Sofie ok sangat. Mudah diurus, dengar kata dan mudah faham. Alhamdulillah! Lega saya! 



Apa yang penting Sofie sekarang tak macam Sofie yang dulu. Sofie sekarang sudah aktif, Alhamdulillah. Sudah mampu berkata2 walau ada kalanya kurang jelas. Sofie pandai menulis dan dia suka menulis, mewarna. Sofie dah pandai tolong umi kemas rumah. Umi ajak je Sofie, dia akan tolong. Dia cukup suka kalau saya libatkan dia dalam setiap aktiviti saya. Saya jemur kain, Sofie pun nak ikut jemur. Bagi je dia sehelai dua kain, minta dia sangkut pada hanger. Seronok dia buat. 

 
Bila saya melipat kain, dia pun nak ikut serta. Walaupun kadang2 saya marah dia punggahkan semula kain yang saya lipat, nanti dia marah saya balik sebab dia pun nak lipat. :) Sweet, kan? Time dia marah yang sweet tu. Rasa nak cubit2 je pipi dia yang tak berapa nak tembam :-)


Sofie juga sebenarnya ada ragam sendiri. Terutama ketika makan. Geram je rasanya. Sofie suka buat hal ketika makan. Nak suaplah, bila dah suap nak makan sendiri, dah tu, nak suap lagi. OK, umi suap. Tapi, bila nak ambil makanan dari pinggan tu, kalau tak kena tempat yang dia nak, mesti merengek. Adoi! Pening juga. Selalu saya  terpaksa tinggikan suara sikit, dengar saya macam nak marah baru nak makan dengan betul. Kadang2 terpaksa pura2 stopkan makan. "Dah la Fie, umi simpan je nasi ni. Sofie tak yah makan. " Baru dia tau, masa tu tau pulak nak makan elok2. Hehehe..... Semua tu cabaran buat saya. Allah nak uji saya ni sebenarnya sabar atau tidak. Setakat saya boleh sabar, go on. Tapi, kadang2 hilang juga sabarnya. Biasa la.... Ibu, kan? Huhuhuhu....... Selalu juga saya berdoa moga2 Allah beri tahap sabar yang tinggi melayan karenah anak2. 


Apapun, Sofie sangat menceriakan kami sekeluarga. Perginya Sofie ke sekolah, tak sabar menanti kepulangannya. Sofie tak boleh tinggal dengan orang lain. Saya takut orang lain tak memahami Sofie, dan mereka menganggap Sofie membebankan mereka. Sofie yang punya tabiat buat kerja diam2 boleh menyebabkan orang terperanjat dengan apa yang dia lakukan. Jadinya, selagi hayat dikandung badan, biar umi dan abi yang jaga Sofie. Semoga Allah berkan kesihatan yang baik pada saya dan suami untuk terus mendidik anak2 terutamanya Sofie!

Oh ye, sekarang saya sedang mengajar Sofie untuk biasakan dengan tudung. Ke sekolah pun saya sudah mula pakaikan dia tudung. Alhamdulillah..... Sofie serasi. Saya cuba2 bertanya dengan penyelia PDK tentang Sofie yang bertudung itu. Penyelia kata, Alhamdulillah, sejak hari pertama pakai tudung, Sofie tak pernah tanggalkan tudung dia. Pernah kawan lelaki tarik tudung Sofie, Sofie marah! Cepat2 dia rampas balik tudung dan pakai kembali. Lucu pulak, kan? Tak sangka, pejam celik, pejam celik, dah hampir setahun Sofie bertudung bila ke sekolah dan berjalan2. Memang dia sangat2 selesa. Pantang nak berjalan, lepas siap berbaju, pasti dia akan cari tudung. Dan umi abi pun kena belikan Sofie tudung lebih lagi dari yang sekarang. Ala, tudung Sofie bukan mahal pun. Setakat 5 ringgit, 10 ringgit. Boleh je nak belikan. :-)

ok, itu saja tentang Sofie untuk waktu ini. Kalau nak diceritakan semua perihal Sofie, mau muntah kunign orang membacanya. Tak larat! Huhuhuhu..... Lain kali kita cerita lagi.

Sekian....... Wassalam!

Wednesday, October 02, 2013

Selamat hari lahir, Hijaz! 4 tahun dah dia!!!!!!!

Bismillah.... Assalamualaikum.
Sekali kesibukan melanda menyebabakan niat saya untuk aktif berblog hangat2 tahi ayam. Huhuhuu..... Sabar je la tau!.

Sudah malam..... dari pagi tadi cuba cari masa untuk update tentang anak saya. Jadinya, sebelum jam 12 malam, sebelum melangkah ke hari esok, saya cuba juga luangkan masa untuk update. 

Hari ini 2 Oktober, hari lahir anak ke-4 saya, Hijaz Muhammad. Ingat lagi tak Hijaz? Heheheh..... Tak sangka, boy umi itu sudah 4 tahun. Tahun depan boleh sekolah.


Mmmmmm, punya la sibuk si umi. Gambar hanya download dari FB je. Malas umi nak cari gambar2 lain untuk dipaparkan disini. By the way Hijaz,  umi dan abi sentiasa akan mendoakan Hijaz menjadi anak soleh wa musleh ok! Anak yang taat pada perintah Allah dan Rasul, juga menjadi abang yang penyayang buat adik Amal (setakat ni adik Hijaz cuma Amal :-)) dan menjadi adik yang baik pada abang2 dan kakak Sofie. Umi juga berharap, Hijaz akan menjadi cucu yang soleh buat atok, nenek, tok abi dan tok umi, ok! Kiranya, Hijaz ni insya Allah la, akan menjadi khalifah yang cemerlang dunia akhirat, amin! Sayang Hijaz, sayang sangat2. Muah! Muah!

Ok, sempena hari lahir Hijaz ini, umi belanja keluarga makan. Makan di rumah saje. Abi belikan ok. Vavavava..... Tengok apa yang abi Hijaz ni beli. Pizza Domino kaw! Mmmmm, sedapnya. Habis diet umi malam ni. Huwaaaaa....!!!!!!!!!!!!!


Abi Hijaz beli yang extra large ni 2 kotak. Mak aihhhhh.... Besau amat! Apa lagi, kongsikan kegembiraan Hijaz dengan jiran kiri kanan. Jiran kiri kanan tu la kawan2 Hijaz sekarang. Akan datang kalau dah sekolah, sambut kat sekolah pulak dengan kawan2, insya Allah!


Kami sekeluarga makan pizza ni sampai kenyang. Alhamdulillah.... Hasil umi jual kek, dapat belanja Hijaz dan adik beradik makan. Abi tu boleh je nak belanja. Bila2 je boleh. Tapi, kali ni.... khas untuk Hijaz Muhammad, umi yang belanja. Hahahaha (gelak berlagak! Astaghfirullah!)

Ok, sekian dulu! Daaaa......
*******************************************************************************
Alamakkkkkk...... Lupa nak tambah! Sebenarnya kan Hijaz minta kek hari jadi. Huhuhu..... Sian dia. Umi dia buat kek untuk orang, tapi hari lahir anak sendiri umi tak buat pun kek. Teruk kan umi Hijaz ni. Tapi..... sebab Hijaz yang minta, umi buatkan juga la keknya. Buat kek coklat lempap je pun, kebetulan ada orang tempah kek coklat, umi lebihkan sikit bancuhan untuk buatkan Hijaz kek yang comel.

Ingatkan kek tu umi nak buat triffle. Tapi bila cek barang tak cukup, umi malas nak keluar, umi teruskan je la tepek cream cheese frosting pada kek coklat tu. Jadilah ia Cream cheese chocolate cake. Tah hapa2 namanya, kan?


Nampak tak, punya pemalasnya si umi Hijaz, upload pic dari Instagram je. Dekorasi kek Hijaz simple je pun. Cuma belah 2 keknya, sapu cream cheese frosting. Coating dengan cream cheese, tepek coklat rice ditepi, dan picit rambu ramba ala2 mee segera atas kek. Hahaha. Dan tulis HIJAZ 4 YEARS. That`s all, simple but nice, right? Ahak. Perasan!!!!!
 HAPPY BIRTHDAY HIJAZ SAYANG!
Ok, daaaa...... Jumpa lagi!

Friday, September 13, 2013

Kiriman sahabat!

Assalamualaikum.....
Jam hampir menunjukkan pukul 1 pagi. Sedang menanti cheese cake dibakar dalam oven. Agak panas cuaca malam ini. Oh tidak! Bukan cuaca yang panas, tapi panas dek 2 biji oven saya yang sedang beroperasi. 2 biji kek harus disiapkan sebelum menjelang subuh esok. Japanese cheese cake dan caramel cheese cake. Terlewat membuatnya ekoran menidurkan si kecil yang masih menyusu badan sambil ngempeng2, kata orang Jawa.

Sementara menunggu kedua2 kek saya masak, saya ingin mengemaskini blog ini. Lama menyepi kerana kesibukan tugas sebagai isteri, ibu dan pembuat kek kecil2an di dapur kecil yang comel itu. :-p. Malam ini saya ditemani Sofie dan Hijaz yang masih bising berdua. Belum tidur.... hadoi anak2 umi.

Ok, tengahari semalam, saya didatangi sebuah van pos laju. Agak terkejut apabila van itu berhenti di hadapan rumah saya. Kebetulan saya sedang di luar rumah untuk membuang sampah. Hati terdetik, "aku ada shopping online ke?".

Adik pos laju memberi salam, dan bertanya, "Naimatul Hafizah?"
Setelah salam dijawab saya membalas, "Ye, saya."

"Ada kiriman buat akak. Sila isikan no. ic dan tandatangan di sini ye, kak."

Saya tertanya2, siapa gerangan si pengirim? Apa isi dalam bungkusan tersebut? Hati meronta tidak sabar mahu segera membukanya. Sebelum itu, saya lihat nama pengirim. Siti Eliya Haji Masron? Ya Allah, dia merupakan sahabat FB saya. Saya pernah berjumpa kak siti sekali di Shah Alam sebab kak siti tempah roti dengan saya. Saya koyakkan je bungkusan, tak sabar punya hal. Subhanallah, Masya Allah..... tak tahu saya nak kata apa.

Kiriman kak siti membuatkan hati saya terharu. Rasa nak mengalir air mata. Saya hanya mengenali kak siti melalui FB. Berkongsi2 resepi, berkongsi cerita. Kak siti mengirimkan sesuatu buat saya sebagai hadiah, kerana katanya resepi kek mentega yang saya beri menjadi. Anak2nya suka, katanya. Alhamdulillah..... dapat berkongsi resepi dengan sahabat. Resepi ibunda saya sebenarnya. Saya cuma memanjangkan pada orang lain. Yang pasti, saya sangat terharu dengan pemberian kak siti. 

Buat kak siti,
Terima kasih kak siti. Terima kasih banyak2. Fiza tak pernah harap apa2 balasan dari akak. Resepi biasa sahaja. Tiada yang istimewa. Fiza gembira bila akak cuba, menjadi dan suka. Semoga Allah balas yang terbaik buat akak.

Hadiah dari kak siti. Purse! Putih krim.... cantik.... sgt feminin.... 
Sesuai dengan saya.

Ini kenangan buat saya. Saya updatekan di sini sebagai tanda ingatan persahabatan bersama kak siti. Terima kasih sekali lagi. 

Sekian buat waktu ini...... 

Friday, May 31, 2013

Doktor Lelaki dan Kelahiran

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum, agak lama blog ini menyepi. Hampir 4 bulan. Bukan kerana mahu berhenti dari terus mewarnai dunia blogging, tapi kerana tuntutan yang lebih utama dan perlu diutamakan. Mmmmm, lagipun, PC saya sedang menghadapi saat2 nazak ketika ini. Uhuk! Aduh, rasa mahu tampar2 manja saja PC ini supaya boleh terus berkhidmat pada tuannya. Senyum bak kata Ustaz Tuan Ibrahim. Apa saja masalah menimpa, SENYUM saja. Pasti hati tenang.

Hati terpanggil untuk mengemaskini blog ini apabila isu tidak wajar lagi doktor sakit puan lelaki menyambut kelahiran bayi di hospital2 kerajaan. Ramai telah membaca isu yang dibangkit oleh Dr. Zulkifli Mohammad Al-Bakri ini. Umum mengetahui beliau merupakan Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu. Boleh baca selanjutnya dilink ini:

Atau disini:


Saya berpengalaman melahirkan 5 orang cahayamata dan kesemuanya dilahirkan di hospital kerajaan. Alhamdulillah, rezeki saya mendapat bidan perempuan dan Muslim. Di situ satu kepuasan hati kerana dilayan   dengan baik oleh bidan2 yang merawat saya. Memujuk, dan memberi kata2 semangat ketika saya melahirkan kesemua cahayamata saya. Namun.... ada kekesalan dihati. Sedikit sebanyak, membuatkan hati saya sayu mengenangkan ada saja insiden melibatkan doktor pakar, jururawat dan doktor pelatih lelaki yang terpaksa melibatkan diri dalam kesemua proses kelahiran anak2 saya.

Sedikit kekecewaan di hati apabila di dalam labour room itu, kakitangan hospital lelaki, juga doktor2 pelatih lelaki, juga kakitangan hospital lelaki  boleh keluar masuk sesuka hati tanpa memikirkan bagaimana perasaan ibu2 yang sedang bertarung nyawa mahu melahirkan bayi dalam masa yang sama masih mahu menjaga aurat mereka. Walaupun ketika itu sudah ada bidan dan jururawat wanita lain. Situasi kita bukanlah darurat sangat sehingga kita perlu menayangkan semua aurat kita pada kakitangan hospital yang lelaki itu. Saya sendiri tidak mengerti, kenapa mereka tidak ada sensitiviti terhadap isu aurat ini.

Ketika melahirkan anak pertama dan kedua, di hospital kampung, bidan yang menyambut kelahiran memang wanita Mulim. Tapi, selepas selamat melahirkan, doktor yang membuat pemeriksaan bahagian bawah adalah doktor lelaki. Apabila ditanya tiada doktor wanita yang bertugaskah? Jururawat berkata, " Kami tiada doktor sakit puan wanita."  Ya Allah, rasa berdosanya saya. Saya tahu hospital itu hanya sebuah hospital kecil di daerah kampung saya, dan saya hanya pasrah! Apa lagi yang boleh saya buat. Ketika itu usia agak muda, 24 dan 26 tahun. Takut mahu melawan pun iye! Jururawat ketika itu bukan seperti sekarang. Kita minta lebih sikit dikatanya kita demand! Semoga Hospital Sabak Bernam sekarang mampu menyediakan doktor bersalin wanita sekarang.

Melahirkan Sofie secara c-zer juga memberi pengalaman cukup berharga buat saya. Saya tahu, doktor yang  menyambut kelahiran saya ketika itu seorang wanita. Alhamdulillah. Tapi, di dalam ruangan OT ketika itu, saya sedar, mereka yang bergelar lelaki berkeliaran keluar masuk di dalam ruangan OT. Apa yang boleh saya buat? Saya yang di dalam separuh sedar ketika pembedahan berlaku, tak kan saya mahu menegur mereka supaya keluar dari ruangan OT itu. Hati sangat tidak redha mereka melihat aurat saya hatta secebis kulit dari perut saya. Ampunkan hamba-Mu Ya Allah.....

Alhamdulillah, kelahiran anak ke-4 dipermudahkan. Dari pemeriksaan mengandung, menyambut kelahiran dan pemeriksaan selepas lahir, semuanya oleh doktor dan jururawat wanita. Alhamdulillah, syukur! Ketika itu perasaan saya, andai diberi rezeki mengandungkan anak ke-5, biarlah semuanya dipermudahkan seperti kelahiran anak ke-4 ini.

Untuk kelahiran ke-5 saya tahun lepas, saya bersyukur sekali lagi doa saya dimakbulkan dan diberi ruang disambut oleh bidan wanita di HSB. Seorang bidan yang baik, lemah lembut dan beragama Islam. Tapi, malang sekali bagi pihak saya, apabila disisinya terdapat seorang doktor pelatih lelaki yang amat muda. Rasa mahu menangis ketika itu. Ketika saya meminta dengan doktor itu secara baik, "Adik doktor, saya mahu menjaga aurat. Boleh adik keluar." Kata bidan, "maaf puan, doktor ini doktor pelatih dan dia perlu bersama saya untuk membantu saya." Oh, sekali lagi saya pasrah dengan keadaan. Allahu Rabbi! Ampunkan saya sekali lagi Ya Allah! Banyaknya dosa terkumpul saya.......

Saya antara para ibu dan isteri yang sangat berharap agar doktor O&G wanita di negara ini akan tumbuh bak cendawan selepas hujan. Sewajarnya, peranan ibubapa memberi galakkan pada anak2 gadis sekarang meminati bidang O&G. 

Saya terbaca juga catatan dari Dr. Zainur Rashid Zainuddin berkaitan hal demikian. Boleh baca pada pautan ini. 

Bukanlah mudah mahu merealisasikan impian semua kaum wanita yang satu ini. Harapan agar dapat dilaksanakan pertukaran doktor sakit puan lelaki kepada wanita itu tetaplah tinggi. Kita bukan dari kalangan mereka, mungkin kita ini akan dikatakan tidak faham dengan situasi para doktor. Tapi, itu semua tidak mustahil, kan...... Apapun, aurat tetap perlu diutamakan.

Agak2, wajar tak saya beri galakan pada anak dara istimewa saya nan seorang itu untuk menjuruskan diri dalam bidang O&G??!!! :-)

Sekian buat waktu ini.

Friday, February 15, 2013

Fiza & Seni Menghias Kek

Assalamualaikum....
Dari cuti ke cuti, saya berniat nak update blog ini. Ada je asbab yang membuatkan hasrat saya terbantut. Cerita yang perlu ditulis di sini pun sudah basi, suam2 kuku dan akhirnya terus malas nak menulis di sini. Beberapa kali cuti, saya pulang ke kampung, jadi, masa saya untuk mengadap blog ini agak terbatas. Hari ini, cuba kuatkan semangat, curi sedikit masa untuk update sesuatu dalam blog ini.

Umum mengetahui saya terlibat dengan dunia perniagaan, owh.... hanya perniagaan kecil. Sekadar di rumah, sambil menjaga anak2 dan rumahtangga. Awal usaha saya ini, saya tekad, tak mahu terlibat dengan kek yang memerlukan deco2, sebabnya, tak mahu bermain dengan krim aising. Sewaktu di zaman remaja saya, saya suka menolong ummi saya membuat kek aising. Mengambil tempahan orang untuk kek hari lahir, kek perkahwinan dan lain-lain. Dan saya tahu, betapa remehnya bila kita terlibat dengan aising. Comot sana sini, perlukan ruang yang lebih luas..... 

Tapi, sejak akhir2 ini, saya cuba mendekatkan diri dengan seni menghias kek aising dan coklat. Atas permintaan pelanggan juga sebenarnya. Kalau tiada sokongan dari pelanggan, saya sendiri belum berani untuk menjual kek aising saya. Saya masih amatur, dan perlu banyak belajar tentang seni menghias kek. 


Ini ialah kek aising pertama saya. Pelanggan minta deco angry bird. 
Masa tu saya tak pandai nak gunakan edible image. Dan sekarang juga begitu, sebab ada sedikit kemusykilan dengan bahan dari edible image itu sendiri. Tengok la nanti, kalau saya betul2 yakin dengan status halal dari bahan yang terkandung dalam edible image, mungkin satu hari nanti saya akan gunakan juga. Saya cuba mengelakkan bahan syubahah dalam kek2 saya.
Ok...... senyum! :-)


Saya memberanikan diri untuk cuba membuat dekorasi kek aising pada akhir tahun 2012 atas permintaan juga sebenarnya. Agak cuak pada mulanya, tapi alhamdulillah..... segalanya berjalan lancar. Mungkin pengalaman saya bersama ummi sangat bermakna. Ummi menjadi inspirasi saya untuk menghias kek2 ini. Dan lebih bermakna sebenarnya bila encik suami cuba2 memuji hasil kerja saya.
Senyum lagi....... :-)

Untuk tahun 2013 ini, saya cuba menerima temapahan yang melibatkan kek aising. Kalau tak teruskan, bagaimana mungkin saya akan terus menjadi seperti bakers lain yang hebat2, kan. Ahak! Ada hati tu, mahu menjadi seperti orang hebat. Hihihihih..... Dan saya mulakan dengan tempahan dari seorang rakan suami sempena hari lahir anaknya.......


Tema: Taman bahagia riang ria.... Heheheehe.....  
Saya dapat idea untuk membuat dekorasi ini selepas saya meneliti buku seni menghias kek yang baru saya beli. Sesuai untuk kanak2. Saya cuba dapatkan sugar deco di bakery yang saya selalu pergi. Alhamdulillah, kerja saya dimudahkan bila semua bahan yang saya perluka ada di situ. Agak gementar sebenarnya, tapi Alhamdulillah.... semua berjalan lancar.


Dekorasi untuk orang berusia..... minta seorang pelanggan. Hahaha.... jenuh saya fikir, bagaimana harus saya hias kek ini. Saya memikirkan deko yang simple, dan tak sarat dengan warna. Cukuplah sekadar bermain dengan 3 warna asas, maka terhasillah kek aising ini. Alhamdulillah..... puas hati juga. Amatur la katanya, kan. Jadi, jangan komplen lebih2, hahahaha!

Selain krim aising, saya juga bermain dengan coklat. Pada saya, coklat lebih mudah. Hanya panaskan coklat gelap, campur dengan bahan campuran, makan akan terhasil coklat curah yang mengasyikkan, atau lebih dikenali dengan GANACHE.

3 gambar di bawah antara deco kek coklat yang saya suka :-)


Kek untuk makcik saya, tempah sempena majlis perkahwinan sepupu saya.
Dalamnya kek coklat lembap dan pemalas.... hehehe......


Masa nak menghias kek ini, saya memikirkan hiasan yang lain sikit dari yang biasa saya buat. Hanya bermain dengan coklat, hiris, parut, tabur...... Sesekali, badan hancur diperlukan sebagai penyeri kek coklat.


Ini yang paling terbaru..... 2 kali saya menghias deko yang saya. 1 untuk jiran saya, nak bawa balik kampung sempena CNY hari tu, dan keesokkan harinya, saya buat kek yang saya dan deko yang sama untuk adik ipar saya. Agak boring juga kalau hiasan tu sama je, tapi atas permintaan, saya layan......
Kek di dalam ialah kek coklat lapis keju. Memang sedap kek ini!

Kalau nak diikut banyak lagi gambar nak dikongsikan. Tapi kang tak larat pulak nak tengoknya. Hehehehe.... Jadinya, sampai sini dulu la. Inilah cerita saya sekarang, sibuk nak terus belajar seni menghias kek. Nak bagi power lagi skill. Skill tak semenggah. Amatur la katakan....

Ok, jumpa di lain entry, dengan cerita yang lain. Daaaaa......
Ooooopppppssss.... berani nak tempah dengan saya, hubungi saya! 

Friday, January 25, 2013

Buku Garis Satu Punya Hal!

Mahfuz murid Tahun Satu. Dia bersekolah berdekatan dengan rumahnya. Mahfuz ke sekolah bersama bapanya dengan menaiki motor, atau kadangkala kereta. Ikut suka hati bapanya mahu naik kenderaan apa. Kalau ada pilihan boleh naik helikopter, dan bapa Mahfuz punya helikopter itu, mungkin Mahfuz ke sekolah menaiki helikopter. Grrrrrr.....

Ini cerita Mahfuz. Pulang dari sekolah, Mahfuz bercerita pada ibunya tentang perihalnya di sekolah.

"Mummy.... kat sekolah tadi kita kena marah dengan cikgu." Mahfuz mulakan bicara. Sambil membasuh pinggan di sinki dapur, ibunya agak terkejut lalu bertanya, "Kenapa awak kena marah? Awak buat cikgu marah ke?" 

"Mana ada..... kita kat sekolah budak baik. Mummy.... cikgu tak nak buku yang kita bagi. Cikgu nak buku yang ada lambang sekolah. Buku yang ada tulisan nombor satu."


"Awak bagi cikgu buku apa?" Ibunya menyoal.

"Kita bagi cikgu buku edisi khas hari guru tu. Buku nombor satu dah habis. Semua cikgu lain dah ambik. Kita sorang je cikgu marah, mummy. Semua kawan kita bagi cikgu buku nombor satu." Mahfuz mengadu.

"Alahai siannnya anak mummy... kenapa la sebab buku tu cikgu marah awak. Kan tu buku garis satu jugak. Awak kan nak guna isi buku. Nak tulis dalam buku. Bukan nak guna kulit buku." Ibu merasa sedikit marah sebenarnya. Dalam hati ibu mengatakan cikgu mengada2. Hihihihi........

Ibu bertanya lagi, "Cikgu sapa tu?"

"Cikgu Masjoko, mummy. Cikgu tu ajar Bahasa Malaysia."

"Cikgu tak tahu ke yang buku edisi khas hari guru tu kedai buku yang jual. Masa baba beli buku awak kat kedai buku hari tu, dorang yang bagi buku edisi khas hari guru tu sebab buku nombor satu dah habis. Ish.... cikgu ni." 

Ibu Mahfuz mula nak marah sebenarnya, tapi cuba dikawal sebab tak mahu Mahfuz perasan yang  ibunya sedang marah. (Ye la tu.... uwek!)  Ibu menyambung bicara, "Tak pe la.... nanti kita suruh baba awak belikan buku yang cikgu nak. Tak pun, esok mummy bagi duit, awak beli sendiri kat kedai buku. Boleh?"


"Boleh, mummy. Tapi.... kalau kat kedai buku dah habis buku tu macam mana? Nanti cikgu Masjoko marah kat kita lagi. Kita takut nak pegi sekolah. Cikgu ni.... sikit2 nak marah. Kita kan budak tahun satu." Oh....Mahfuz sudah pandai! Hehehehe......

"Mmmmm, ok. Tak pe.... nanti kita bagitau baba macam mana ye."

Petang itu ibu Mahfuz bercerita perihal Mahfuz pada bapanya. Respon bapa...... "Tak pe, nanti baba kasi buku nombor satu sekolah baba. Nanti bagitau cikgu, baba kirim salam ye." Bapa Mahfuz seorang Guru juga di sekolah lain.

Hehehehehe...... ntah apa reaksi cikgu Masjoko tu ye bila dapat buku nombor satu yang ada lambang sekolah lain?

Komen penulis : Tak faham la kenapa ada guru yang cuba bersifat kurang matang. Buku garis satu punya hal, anak jadi takut nak ke sekolah. Tak faham juga.... kalau buku edisi khas hari guru tu cikgu tak mahu terima, kenapa masih dijual di kedai buku sekolah. Bukan kita nak tulis pada kulit buku. Yang penting kan ia ialah buku garis satu atau buku nombor satu. Kalau si ibu belikan anaknya buku dari kedai luar, pasti anak akan dimarah teruk oleh guru mata pelajaran tersebut. Aduhai cikgu.... janganla berkira sangat!

Thursday, January 17, 2013

Mendidik Anak Soleh Solehah

Saya blogwalking pagi ini. Sampai ke satu tempat.... jumpa satu artikel menarik.... berkaitan didik anak2.... dah tentu saya suka, sebab saya seorang ibu yang punya 5 orang cahayamata HEBAT! In Sha ALLAH, saya akan terus berkongsi.

Orang kata, melahirkan anak mudah. Alhamdulillah, saya diberi kemudahan itu sama ada melahirkan anak secara normal atau pembedahan (c-zer). 4 kali melahirkan anak secara normal, sekali secara c-zer, Sofie la.... sebab dia anak istimewa, terlalu istimewa. Tapi..... untuk mendidik anak2 sehingga mereka menjadi manusia yang taat pada agama, bukan mudah. Serius saya katakan, bukan mudah!!!! Kalau ibu bapa  di luar sana berpendapat mendidik anak2 supaya taat pada agama, taat pada ALLAH dan RASUL itu mudah, Allahuakbar! Saya kagum! Tolonglah ajari saya. Saya betul2 perlukannya. 



Masa anak2 kecil, ada cabaran menjaga mereka. Dan ketika meningkat usia, lain pula cabarannya. Memang betul pun. Bila saya sudah mempunyai 5 cahayamata ini, yang kecil akan membesar dan yang besar akan terus membesar lebih lagi. Emosi ibu teruatamanya harus sentiasa mahmudah. Rentetan itu diturunkan tip-tip mendidik anak2 menjadi anak2 soleh dan solehah, dan anak yang sentiasa mendoakan ibubapanya. Tips ini ditujukan khas buat diri saya sendiri, juga pada semua ibubapa lain. 

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat iyakanakbudu waiyakanastain - yang ertinya hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan, mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.


2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya kita solat dalam bilik dia dan dekat dengan dia. Jika kita selalu buat dan kita juga selalu beritahu dia yang kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh. Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.



5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati kita. Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER... kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, kita marah kerana dia buat salah, bukan bermaksud membenci. Ceritalah buat macam drama pun boleh .



8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya kita, anak dan zuriat keturunan kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat.     
                             
          رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَلۡدُعَآء

[Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia. Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan  "Ya Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia..... untuk faham agamanya ", (kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka).  Sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi. Basuh beras lawan jam (macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai .... dan ingat kepada Allah sentiasa.


Terima kasih kepada mereka yang menyebarkan tips ini..... Semoga Allah membalas segalanya dengan kehidupan yang lebih baik, In Sha Allah.

Safi Rania Gold ~ Guna 4 tahun lebih rupanya ~

Assalamualaikum.... salam penuh rasa kesyukuran, masih diberi ruang untuk masuk dan update sesuatu dalam blog ini. Umum mengetahui, kan... blog ini hanya blog picisan yang bercerita kisah suka duka kehidupan. Kadang2 ada terfikir macam nak berhenti dari dunia blogging. Tapi..... bila kenangkan tujuan utama saya berblog dahulu, terus pendamkan hasrat nak berhenti.

Sebenarnya, entry kali ni nak kongsi pasal SAFI RANIA GOLD. Meh baca cerita saya....

Baru beli set baru....

Ok, straight to the point...... cerita pasal Safi Rania Gold..... Ada sesapa pembaca yang menggunakan produk ini?. Saya baru 4 tahun lebih jadi penggunanya. Alhamdulillah, banyak2 produk hanya ini yang sesuai dan serasi dengan kulit wajah saya. Sekadar berkongsi, pada saya, SRG sangat best! Pertamanya, usia semakin meningkat, keanjalan kulit semakin berkurang. Jadi penggunaan yang berterusan dapat la meningkatkan keanjalan kulit yang dah tak berapa nak anjal ni, kan.

Senarai yang saya gunakan... eceh... siap senarai lagi tu. Mengada menggedik, kan. Ada ai kisah? Hehehe....:

Pakcik google punya gambar. TQ pakcik!

1. Gel pencuci - Deep Moisturising Facial Cleanser -ahhhh... memang best bau dia. Wangi gituuu..... Paling best, guna je cleanser ni, kulit terasa lembap2 je. Tak kering. Patut pun namanya lembapan mendalam.
2. Toner - best sgt sebab baunya umpama bau2 mawar.
3. Serum - sangat selesa gunakannya. Pantas menyerap dalam kulit dan dapat meningkatkan penghasilan kolagen. Baru la kulit rasa anjal dan berseri. Kedutan pun boleh dikurang. Tona kulit juga sekata. heheh...
4. Krim Pelembap siang pun saya guna, best jugak... cepat meresap. Tak berminyak.
5. Krim kecantikan saya tepek lepas krim pelembap.... dapat tutup tona2 tak sekata kat kulit. Jadi kulit nampak berseri je.

Ihsan pakcik google.... Malas nak amik gambar sendiri.

6.Eye contour cream - tujuan, untuk memperbaiki struktur kulit di sekitar mata, kurangkan pembentukan garis2 halus dan kurangkan masalah mata panda saya ni. Maklum saja... usia meningkat, mcm2 masalah kulit, terutama tang mata tu. Memang nampak dah rupa mata si panda yang cumil itu. Panda tak pe la, cumil. 
7. Facial scrub pun saya guna. Guna seminggu 2,3 kali je. Dapat tanggalkan sel2 kulit mati. Lepas guna rasa lembap je kulit wajah. Kalau guna hari2, kulit cepat kering tau. Seminggu sekali pun dah memadai.

Gambar saya sendiri.

8. BB Cream, Owhhhhhh.... Ni paling terbaru dan paling uuummmppphhhh laaaaa. SERIUSLY, lepas tepek je BB Cream ni kat muka, terus terasa kehalusan kulit muka. Krim pun ringan je.... Muka rasa konfiden je.... ek, muka konfiden? Adui! Diri sendiri la...... Saya guna BB Cream lepas guna Toner dan Serum. So, kalau dah nak letak BB Cream, tak yah tepekkan krim pelembap dan krim kecantikan tu. Banyak sangat tepek benda kat muka pun tak elok. Sian muka kita tu nanti. Bila dah tepek BB Cream, tak perlu dah tepek bedak2 bagai.... Tak berminyak pun. Susah nak kata bila tak cuba..... So, korang cuba je la. Dah cuba baru terasa hasilnya.

Saya tak guna 1 set pun, cuma guna untuk siang hari. Malam hari, saya cuma tepek serum pada muka, juga eye contour cream. Saya memang tak guna krim pelembap malam. Tah la, tak tahu kenapa. Malas kot nak membelinya. Agak2nya macam nak sambar 1 jugak la akan datang.

Gambar pakcik google jugak.....

Satu hal saya memilih untuk terus menggunakan set SRG ni, sebab ia sesuai dengan kulit muka saya. Selain tu, dan ia dibuat ikut piawaian halal yang ketat. Jadi gunakan TANPA WAS-WAS. Tag line Safi.... SAFI SEIRING KEHENDAK SYARAK. Wahhhh... kan main mengempen! SRG terbaik!

Minta royalti ye.... heheheh.
Sekian kempen saya ini!

Tuesday, January 15, 2013

Anak Sindrom Down Yang Aktif & Penyayang

Semoga semuanya baik2 aje....
Musim persekolahan telah pun bermula seperti biasa. Agak sibuk sebenarnya dengan aneka ragam anak2 yang bersekolah. Jadual harian saya juga turut berubah apabila Amniy Mahfuz telah pun masuk Tahun Satu. Alhamdulillah..... Masih rasa nikmat kelam kabut menjadi ibu pada anak2 yang bersekolah. Pejam celik, pejam celik, sudah 3 orang anak saya bersekolah termasuk Sofie.

Owh Sofie, agak lasak sejak akhir2 ni. Macam2 dia dapat dari sekolah. Maklum saja, jumpa kawan yang aneka ragam. Memori peniruan sangat kuat. Paling risau, Sofie mudah terima perkara yang agak negatif. Terbaru...... pandai dah buat lagak seperti seorang gangster. Aduhai anak dara! Bayangkan...... sambil cekak pinggang ...... memanggil orang "hoi"..... dan dicuitnya sebelah hidung dengan ibu jarinya, atau kadang kala dengan jari telunjuknya. Huh! Nampak sangat gaya seorang gangster. Memang lucu lagaknya. Tapi..... risau hati seorang ibu tetap ada. Kenapa perkara negatif mudah amat lekat dalam kepalanya?


Anak SD seperti Sofie punya sifat penyayang dalam diri. Agak rajin melayan adik, tapi.... caranya masih belum betul dan saya tak boleh percayakan Sofie lagi. Suka minta Amal untuk didukung. Kadang, tanpa saya melihatnya, Sofie cuba mahu mendukung Amal. Menjerit saya dari jauh..... Bila ibu ini sudah punya anak ramai begini, suara bukan lagi rahsia. 


Baru2 ni, ada insiden berlaku pada Sofie. Tak la besar mana, tapi sudah cukup membuatkan hati seorang ibu risau. Ketika sedang seronok bermain dengan kawan setaman, pipi Sofie dipukul oleh kawan dgn objek yang agak tajam. Saya tak pasti apakah objek itu. Tapi, kesan calar dipipi Sofie telah menyebabkan luka agak dalam. Saya cuma sapukan dengan minyak habbatus sauda`. Biasa la, tangan anak gatal, Sofie suka kopek2 keruping yang dah kering. Luka bertambah la jawabnya. Kesian sangat... bila saya sapukan minyak, dia mengadu sakit.

Saya sangat berharap luka di pipi Sofie cepat sembuh dan Sofie boleh sekolah seperti biasa. Sengaja saya cutikan Sofie dari sekolah sebab nak luka tu betul2 kering.

Inilah kisah Sofie sejak akhir2 ini....... Semoga anak ini terus hidup sihat, itu harapan saya.

Sekian.

Sunday, January 13, 2013

Alhamdulillah..... 32 tahun!


Assalamualaikum.......
Sebenarnya, keterlewatan membuat entry.
Semalam hari lahir saya, 12 Januari..... Tapi, hari ini sudah pun 13 Januari.
Sibuk sangat sampai tak sempat nak buat entry sempena birthday sendiri.

Usia...... alahai, semakin pendek umur manusia ni sebenarnya.
Amalan untuk dibawa ke sana, masih belum cukup. Allahu akbar!!!!!

Tiada harapan setinggi gunung.....
Sekadar berharap hidup saya sentiasa dalam lindungan Allah Taala.
Diberi kesihatan yang baik supaya saya mampu menjaga amanah2 Allah pada saya.
Semoga dengan bertambahnya usia, maka bertambah juga keimanan dan ketaqwaan saya pada Allah, In Sha Allah.......

Oh Allah..... Terima kasih atas segala kurniaan-Mu pada hamba-Mu ini.
Jadikan aku hamba-Mu yang bertaqwa.
Jadikan aku isteri yang solehah, yang sentiasa ikhlas dalam segala perbuatan.
Jadikan aku ibu yang penyayang dan sabar dalam mendidik anak2ku..... Semoga aku mampu mendidik amanah2-Mu mengikut landasan syariat-Mu.

Terima kasih buat ummi kerana melahirkan saya 32 tahun lepas.
Ya Allah...... rahmatilah ummi dan abi, berikan balasan yang baik buat mereka kerana tanpa mereka, aku bukanlah aku yang sekarang.

Friday, January 11, 2013

Beg sekolah sokongan belakang Ikhwan

Selamat hari Jumaat.... Semoga sentiasa hidup dalam keberkatan.
Sekolah dah nak masuk minggu ke-3. Tapi, saya masih cuba belajar untuk menguruskan masa dengan betul. 
Bila Amniy, anak ke-2 sudah masuk Tahun Satu, masa harian turut berubah.
Apapun, nak update tentang isu beg sekolah. 

Akhirnya..... kami telah pun jumpa beg sekolah sokongan belakang khas buat Ikhwan.
Tiada lagi masalah beg sekolah berat.
Feedback Ikhwan : Ok, mi. Selesa, tak rasa berat pun beg ni.
Alhamdulillah.......



Harga beg....... Huhuhu.... memang agak mahal berbanding beg sekolah biasa.
2 kali ganda dari beg sekolah biasa. Tapi, disebabkan risau kesihatan tulang Ikhwan, beli jugak la.
Nak tahu harga? RM80.......


Lagipun, Ikhwan gi sekolah naik basikal..... Jadinya, beg sokongan begini mambantu ringankan beban buku sekolah. 


Ok, sekian dulu buat kali ini. Jumpa lagi di lain hari.....

Tuesday, January 01, 2013

Post Pertama 2013 - Cerita beg sekolah -

Selamat tahun baru, tahun 2013 sudah menyusul. Hari ini hari pertama untuk kalender Masihi 2013. Selamat tinggal 2012. Alhamdulillah..... masih lagi diberi nyawa untuk kita menghirup udara dibumi Allah ini. Pada yang sambut tahun baru malam tadi dengan dendangan aneka konsert yang melalaikan, semoga diberi hidayah oleh Allah. Kepada yang menghadiri majlis2 ilmu dengan para ilmuan, Alhamdulillah. Teruskan usaha untuk terus memperbaiki diri menjadi hamba ALLAH yang beriman.

Esok, bermulanya hari pertama persekolahan untuk sessi 2013. Banyak yang saya perlu selesaikan. Amniy, anak kedua saya akan masuk Tahun Satu, in sha Allah. Ikhwan pula masuk Tahun Tiga. Ada beberapa barang yang belum kami cari. Beg sekolah..... sian anak2. Hari ini juga akan diselesaikan semuanya. Semoga semuanya sentiasa berjalan lancar.

Sebenarnya, kami mencari beg sokongan belakang untuk 2 orang anak kami tu. Pengalaman 2 tahun melihat Ikhwan menderita membawa beg sekolah yang biasa tu. Anak2 sekarang pergi ke sekolah membawa bebanan buku yang amat berat. Bayangkan! Satu hari ada 5, 6 subjek. Anak2 kena bawa buku teks, buku aktiviti dan buku tulis latihan untuk setiap subjek. Makanya, sehari anak2 kena bawa 5 buah buku teks, 5 buah buku aktiviti dan 5-7 buah buku tulis. Dalam satu beg, anak2 perlu bawa lebih kurang 15, 17 buah buku. Saya tengok Ikhwan bawa beg pun sangat terseksa. Tu belum bawa barang2 tambahan, kalau ada subjek pendidikan seni visual. Dan kadang2 guru minta anak2 bawa barang2 lain untuk aktiviti lain. Belum campur bebanan bekas minuman dan makanan. 

Bila saya tengok betapa teruknya Ikhwan kena pikul beg yang berat, kadang2 saya tak sanggup nak bekalkan minuman dan makanan. Tak sanggup nak tengok dia bawa barang banyak ke sekolah. Tapi, kalau nak bawa juga, saya bungkuskan dalam plastik. Lepas makan kat sekolah, dia boleh buang plastik dalam tong sampah. Bekalan minuman.... memang tak boleh nak kata apa. Memang kena bawa. Selitkan juga di sisi beg.

Sepanjang 2 tahun melihat Ikhwan membawa beg sekolah biasa, saya cuba bayangkan keadaan dia sewaktu turun dari van. Van hanya berhenti di hadapan pintu sekolah. Ikhwan perlu berjalan dari luar pagar sehingga masuk ke kelas. Agak jauh perjalanannya..... dia mungkin akan mengalami masalah tulang belakang kerana terpaksa membongkokkan badan ketika membawa bebanan beg. Tinggalkan buku teks di sekolah? Owh.... sama sekali tidak boleh. Sekolah 2 sessi, amat tidak bijak apabila ambil keputusan tinggalkan buku di sekolah. Hilang buku, tanggungjawab kami untuk menggantikan buku yang hilang. Buku pinjaman sekolah, harus dijaga dengan baik.

Kami cuba membuat tinjauan, mencari dan terus mencari beg sekolah yang betul2 sesuai dengan Ikhwan dan Amniy. Banyak di pasaran sekarang beg sekolah sokongan belakang. Tapi.... harganya agak mahal. Ada rezeki lebih sikit ni, In sha Allah, kami akan belikan buat mereka. Hari ini, hari terakhir membuat persiapan untuk esok. In sha Allah, segalanya akan diselesaikan pada hari ini. Semoga semuanya berjalan lancar.

In sha Allah.... kalau kami dapat cari beg sekolah sokongan belakang untuk anak2, saya cuba update sini. :-)

Ya Allah, berikan kesihatan yang baik buat kami untuk kami terus beribadah kepada-MU.

SELAMAT TAHUN BARU 2013.