Saturday, October 06, 2012

Sofie semakin cerdik!

Assalamualaikum...
Selamat hari Sabtu. Hari ni cuti sekolah. Lepas subuh terus online, sebab tau dah bila cuti sekolah saya mesti tak dapat online punya. Bila dah siang nanti, anak2 ambil turn guna komputer. Lagipun hari ni, saya banyak kerja. Nak siapkan segala kerja2 rumah, basuh kain, basuh baju sekolah, lipat kain, kemas rumah sikit.... nanti petang encik boss balik dari kursus di Klang, bawa sekali tepung roti, saya sibuk nak menguli roti pula. Pagi2 esok ada cikgu nak roti. Jadi kena buat roti petang ni. Tak boleh nak suka suki dok depan PC macam orang tak de kerja. Jadinya saya ambik keputusan, ambil masa kejap je pagi2 untuk update blog ni. Kalau tak update sehari, konfem.... berhari2lah jawabnya blog ini akan terus sunyi. 

Walau saya tahu, blog ini dah tak ramai pengunjung... saya tak kisah. Berterima kasih sangat2 pada kawan2 saya yang masih lagi ingat pada saya dan anak2, terima kasih banyak2 buat mereka yang masih sudi membaca dan mengomen kat ruangan komen bawah nun. Saya tahu, blog ini hanya blog picisan yang kadang2 entrynya hanya entry syok sendiri. Tapi, sebab saya suka nak bercerita, maka saya teruskan berblog. Sayang rasanya nak tinggalkan blog ini macam tu jer. Seronok berkongsi cerita anak2, cerita kehidupan saya sekeluarga.... Owh, tapi bukan semua cerita saya mampu ungkapkan di sini. Cerita yang saya patut simpan, saya akan simpan terus dalam hati. :-)

Saya memang suka merepek meraban.... nak buat mukaddimah je pun, alahai.... nape sampai 2 perenggan. Tu yang namanya syok sendiri tu. Hihihii.... Sebenao eh, nak citer hal Sofie yang makin cantik tu. Sejak dah sekolah ni, macam dah pandai dah dia tu. Hihihihi.... perasan je umisofie ni kan. Padahal Sofie sekolah tak sampai setahun pun, baru masuk bulan Mei tahun ni, tapi gayanya macam budak dah sekolah setahun. 

Malam tadi, saya nak tukarkan baju si Amal kecik tu. Jadinya, saya bogelkan la Amal tu. Dan lepas tu, saya biarkan Amal kejap sebab nak pergi dapur. Bila saya ke ruang tamu semula, saya nampak kak Sofie kita tengah mengerjakan si Amal. Terus saya ambil kamera nak capture gambar Sofie begitu.... Marilah lihat.....


Sofie sebenarnya, memang anak SD yang cerdik. Suka mengikut apa yang dia lihat. Jadinya, kena perlihatkan pada Sofie perkara yang baik2 saja. Kali ni, dia mengikut apa yang saya buat pada Amal. Sofie ambil baju Amal, dan cuba nak pakaikan Amal baju.


Haaaa... kalau di ngikut apa yang baik, tak pe. Ini paling risau dia cuba2 ikut aksi2 yang tidak baik. Banyak juga aksi yang nampak kurang sopan di ikut. Maklumlah, dah sekolah kan..... bukan saya boleh kawal apa yang dilihat di sekolah tu. Apa yang mampu buat, kalau dia buat aksi tu kat rumah, ummi saya akan beritahu Sofie, "Sofie, tak cantik buat cam tu." Atau.... "Sofie, tak elok cam tu. Jangan buat lagi ye." Paling best bila dengar respon dia, "Okey". Pandai dah cakap 'Okey'. :-) Hihihi....


Apapun yang Sofie dapat, pasti akan ditapis dulu. Otak Sofie akan menerima apa saja perkara. Jadi sebagai ibubapa, tapisnnya adalah kita. Sofie tak mampu berfikir seperti Hijaz atau kanak2 normal yang lain. Sofie suka menerima semua perkara kerana keupayaan berfikir Sofie amat2 rendah. Pada usia hampir2 5 tahun ini, Sofie seperti anak2 yang berusia setahun mungkin.......... Tak dapat nak bezakan mana yang baik, mana yang buruk. Jadi, setiap perkara baik yang kita lakukan, biarlah Sofie melihatnya. Perkara buruk perlu dihindarkan sebab saya tak mahu Sofie cuba2 ikut.

Eh, bila baca balik apa yang saya tulis ni, baru perasan saya sebenarnya bebel pasal Sofie.... Langsung tak cerita pasal gambar, kan.... Hehehehe.... Apa daaaaa..... Tapi, tak kisah la, gambar mampu ceritakan segalanya. Sofie ada dalam gambar tu..... Apapun, Ummi sayang Sofie.....

Sekian!

10 comments:

  1. Replies
    1. kak tini,
      hahaha... sofie....mmg terlebih rajin dia tu.

      Delete
  2. salam hee sukanya antie sheila negok pic gelagat sofie...rajin yee salin pampes adik...diam je adiknya yeee....
    rajin2 selalu tau :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak shiela....
      sofie suka tiru gaya yg ummi buat.
      hehehe

      Delete
  3. salam kakk! :)
    nadia singgah sini. yayyyyyy! komen berantai akak dah jadi. sukeeeee! :))

    ReplyDelete
  4. salam kak fiza..saya tak lupa akak, selalu ingat akak & sofie tu :-)

    cuma kadang² masa tak mengizinkan nak singgah setiap satu blog tapi insyallah akan singgah & tinggal jejak juga nanti

    teruskan membebel ye kak, saya sudi dengar ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam wina.
      tq wina, akak ni pun kdg2 tak tersinggah blog kawan2.
      tapi, try jugak la berbalas kunjungan.

      Delete

Terima kasih kerana membaca coretan ini. Komen anda sangat saya harapkan untuk perbaiki segala kesilapan. Komen yang membina yer....