Thursday, March 31, 2011

Nota Wardina: Berbaloi Penat Lelahku

Salam sejahtera semua... semoga dalam lindungan dan rahmat Allah Taala.
Petang2 ni, saya sempat terbaca satu nota Wardina Safiyyah berkaitan cara dan tip dia mengajar anaknya, Amna untuk menunaikan solat 5 waktu. Sangat terkesan cara dia, tq sis, sebab sharekan tentang ini.

BERBALOI PENAT LELAHKU...

Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....
pic from here
 Nota saya : saya kagum dengan usaha kak Dina mendidik Amna untuk menjadi generasi Muslim yang unggul. Anak saya, Ikhwan Hubby, masih lagi berumur 6 tahun 7 bulan, sedang dalam proses untuk menghayati apa itu solat. Alhamdulillah, bacaan dalam solat Ikhwan sudah hafal. Cara saya mengajar Ikhwan membaca bacaan dalam solat, ialah saya akan baca dengan kuat, kemudian dia akan ikut bacaan kita.  Buat setiap hari, Insya Allah dia akan hafal.

Bila Ikhwan dan Amniy solat pun, dia akan baca kuat2 semua bacaan dalam solat dari niat, takbir, takbiratul ihram, al-Fatihah, rukuk, i`tidal, sujud, bacaan duduk antara 2 sujud, tahiyyat awal dan tahiyyat akhir juga. Semuanya mereka akan baca dengan kuat. Kalau time solat, terutama solat Magrib, rumah saya ni mmg macam tadika, sebab riuh dengar budak2 membaca bacaan solat dengan kuat.

Setelah membaca nota dari kak Dina, saya lagi kuat dan bersemangat untuk mendidik anak2 saya menjadi generasi Muslim yang unggul dan Soleh! Insya Allah!

ps: mohon maaf kak Dina, saya ambil nota ini untuk simpanan saya....

11 comments:

  1. seronok baca..
    insyaallah nak amalkan untuk aleesya lak.bkn senang kan nak didik ni.kita sendiri kena sabar..dan ada teknik2 tertentu..

    thanks sharing..
    al maklumlah,saya takder fb..hehe

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah ash...
    semoga bermanfaat buat kita.
    that`s y akak tepek sini.

    ReplyDelete
  3. mmg bermakna kan fiza..thanks ye sudi share cerita ini..

    ReplyDelete
  4. thanks info ni kak.. anak saya auni 2tahun masih kecil, n selalu perhati orang solat...sekarang dah pandai sujud walaupun tertonggeng2..harap2 dah besar nanti, senang la bila disuruh solat..

    kak fiza baca bacaan tu kuat2 masa solat or ketika mengajar dia?

    ReplyDelete
  5. trima kasih k.fiza,share notes ini..sgt bersemangat rsa tanam niat untuk ajar anak2 solat seawal usia,insyaAllah...

    ReplyDelete
  6. memang seronok baca.
    ada sikit2 berkaca mata nih bila habis baca. he..

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum Fiza
    alhamdulillah...seronok dan gembira akak mebaca pengalman wardina ini.teringat pengalaman akak semasa kecil dulu,dan bila menjadi ibu ini, memang terasa tanggungjwab ibu itu berat rasanya...thanks a lots for sharing ya Fiza

    ReplyDelete
  8. thanks 4 sharing kak fiza..i like..
    insya allah ada anak nnti vill pun nak amalkan cam nie..seronok bila anak2 jadi anak yang soleh dan solehah..

    ReplyDelete
  9. subhanallah..sejuk hati ibu bila anak2 dgr pesanan kitakan fizah..moga anak akak pn leh jd cmnie bila di ajar..tp skrg sikakak asik takut jer..ntah apa yg ditakutnya ntah..camner la nak ajar anak yg penakut nih ehh...huhu

    ReplyDelete
  10. terima kasih fiza...perkongsian yang berbaloi2...hehehe...;)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana membaca coretan ini. Komen anda sangat saya harapkan untuk perbaiki segala kesilapan. Komen yang membina yer....