salam semua...
pagi tadi macam blur nak buat makanan apa. cadangnya nak buat kuih apam gula hangus. bila tengok bahan tak cukup, cancelkan niat. fikir punya fikir....dapat pulak idea nak buat kuih kasuwi. bukan semua orang minat dengan kuih ni. maklumlah, kuih orang lama. btw, rasa macam nak share la ngan peng'follow' resepi kuih kasuwi..... sebelum tu, nak tunjuk la sikit hasil kuih kasuwi yang aku buat pagi tadi. tak dela cantik mana pun.....tapi, ok la. sedap.... ! tak de rasa kapur macam yang selalu aku beli kat luar.
kuih kasuwi yang baru dimasak. belum potong lagi sebab panas.
haaa...inilah kuih kasuwi yang sudah siap untuk dingap...!
pagi tadi macam blur nak buat makanan apa. cadangnya nak buat kuih apam gula hangus. bila tengok bahan tak cukup, cancelkan niat. fikir punya fikir....dapat pulak idea nak buat kuih kasuwi. bukan semua orang minat dengan kuih ni. maklumlah, kuih orang lama. btw, rasa macam nak share la ngan peng'follow' resepi kuih kasuwi..... sebelum tu, nak tunjuk la sikit hasil kuih kasuwi yang aku buat pagi tadi. tak dela cantik mana pun.....tapi, ok la. sedap.... ! tak de rasa kapur macam yang selalu aku beli kat luar.
kuih kasuwi yang baru dimasak. belum potong lagi sebab panas.
haaa...inilah kuih kasuwi yang sudah siap untuk dingap...!
bahan-bahan untuk membuat kuih ini:
4 cawan air
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cawan gula merah
2 sd susu pekat
kelapa utk digaul bersama.
caranya:
A. bancuhkan 2 cawan air bersama tepung gandum dan tepung ubi. kacau sebati.
B. panaskan 2 cawan gula merah bersama 2 cawan air. kacau sampai gula merah hancur.
- campurkan bahan A dan bahan B dalam satu bekas, kacau rata.
- masukkan susu pekat, dan kacau lagi.
- tapiskan dalam loyang, dan kukus selama 15-20 minit.
bila dah masak, sejukkan, potong ikut suka dan gaul bersama kelapa yg dah dicampurkan dengan secubit garam.
jangan lupa membaca Bismillah sebelum makan.....
4 cawan air
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cawan gula merah
2 sd susu pekat
kelapa utk digaul bersama.
caranya:
A. bancuhkan 2 cawan air bersama tepung gandum dan tepung ubi. kacau sebati.
B. panaskan 2 cawan gula merah bersama 2 cawan air. kacau sampai gula merah hancur.
- campurkan bahan A dan bahan B dalam satu bekas, kacau rata.
- masukkan susu pekat, dan kacau lagi.
- tapiskan dalam loyang, dan kukus selama 15-20 minit.
bila dah masak, sejukkan, potong ikut suka dan gaul bersama kelapa yg dah dicampurkan dengan secubit garam.
jangan lupa membaca Bismillah sebelum makan.....
mcm senang..klu akak wat mesti x jadi nye..huhu
ReplyDeletetry le kak isma. mula2 dulu pun fiza tak confident, 3x percubaan baru nampak hasil.
ReplyDelete