Tuesday, June 21, 2011

~~~Hasil pertama oven baru saya ~~~

Assalamualaikum....

Petang2 baru dapat update... sibuk sepanjang hari. Ok, semalam saya ada heboh pasal oven baru,kan? Saja la nak tayang hasil dari oven baru saya tu. Heheheh... Mari, kecoh2 pasal kek karamel..... Dah kecoh kat FB, kat RH, ni kecoh kat sini pulak. Padahal dah tayang gambar kat blog sana tu.

Saya dah lama sangat teringin nak buat kek ni, sejak Kak Sue tayangkan kat forum RH. Tapi sebab masalah oven, saya tangguhkan dulu. Oven yang sedia ada tak sesuai untuk buat kek. Nak cuba kukus, risau tak menjadi, rugi je. Jadi sabar sikit untuk dapatkan oven, makan terhasillah kek yang saya idam-idamkan tu.

Kek karamel..... kek pertama saya dengan oven baru. :-D
Senyum meleret saya tau, sebab pertama kali buat kek ni menjadi. Tak sabar saya untuk lihat hasilnya selepas keluarkan dari oven. Saya siap sejukkan kek dengan meletakkan loyang kek dalam satu lagi loyang besar tuang air sejuk dalam loyang besar tu. Nak sangat cepat diterbalikkan. :-D

Baca review orang yang dah buat, ada macam2 masalah. Seriau saya jadinya.... Dengan lafaz, Bismillahirrahmanirrahim, dan, alhamdulillah..... 
Menjadi juga akhirnya.....

 Tayang gambar kek cantik dulu..... terliur tak korang? 
Kalau terliur, klik KEK KARAMEL untuk resepi yang saya tepek. 

Sebenarnya, saya tak puas hati..... lepas saya terbalikkan kek ni dalam pinggan, tengok2 ada lebihan air gula hangus kat tepi... seolah2 ada kuah pulak. Aduhai! Mula2 tu kecewa jugak la. Terpaksa saya lap dengan tisu supaya air tu hilang. Dah cacat sikit la kek saya tu.

 Nampak tak kuah gula hangus tu... saya sedih time ni. Tapi, dikuatkan hati jugak.... huhuhu

Bila dah tahu apa kelemahannya, baru saya berpuas hati. Rupa2nya saya terlebih gula, sedangkan loyang saya kecik. Jadi, lain kali kalau buat kek ni, mestilah dikurangkan gula untuk loyang kecik seperti saya....


Ok, sangat berpuas hati sekarang..... saya tengah tunggu reaksi suami saya apabila dia makan kek ini nanti. 
Sekarang, dia belom balik.... aduhai, lambat la pulak dia sampai rumah. Ada meeting la katanya.
Kek sedang menyejukkan diri dalam peti sejuk tu. Sangat sedap makan ketika sejuk.....

Oooopppsss, lupa nak kabo, cantik tak saya punya watermark untuk blog saya satu lagi tu. Bukan saya buat, Kak Asniza RH yang buatkan. Saya ingat nak minta tologn dia buatkan satu lagi la.... untuk blog sini pulak. Boleh tak kak As? Nanti kita kira la. Fiza tak reti buat la kak.....

13 comments:

  1. wow..berbaloi2 ;)nampak sedap

    ReplyDelete
  2. uihh sodapnye.. pos sini sikit kak...
    hahhaha

    ReplyDelete
  3. myamyza,
    dah tinggal sikit la dik...
    hehehe...tak dan nak post.

    ReplyDelete
  4. cantiknya kek..pandai fiza buat

    ReplyDelete
  5. nieda,
    baru nak belajar... alhamdulillah, menjadi.

    ReplyDelete
  6. mmmm..lazatnya...nk belaja gak le..jeles ni...:)

    ReplyDelete
  7. mas,
    boleh try.... walaupun saya belumpuas hati, saya tetap berbangga... hehehe. sebab perasaan masa nak terbalikkan kek tu sgt takut dan seram....

    ReplyDelete
  8. cantiknya...
    bulat,bersinar atas nya.nampak moist je..

    nanti rajin nak ngetest resepi akak ni..kalu bulan2 posa jadikan 'moreh' kat umah pun bes kan.hehe

    ReplyDelete
  9. ashra,
    hehehe... bolat bersinar ye...
    try la ash, ni resepi kak sue... akak berkurun baru dapat ngetest...

    ReplyDelete
  10. wah...hebat nih. leh komersil nih. resepi please...

    ReplyDelete
  11. ComeyBelako,
    resepi ada kat blog sana nun...

    ReplyDelete
  12. saya ade juga oven mcm ni.buat kek karemal x menjadi.berejam tunggu x masak2....cner yer.awk seting cner yer......

    ReplyDelete

Terima kasih kerana membaca coretan ini. Komen anda sangat saya harapkan untuk perbaiki segala kesilapan. Komen yang membina yer....