Wednesday, November 24, 2010

Yee Mee Berkuah cik suami buat.

Dah lama sangat tak masukkan cerita air tangan suami saya di halaman ini. Saya ada kongsikan resepi suami saya di forum Ratuhati.com, dan tergerak hati ingin kongsikan di sini. Sila ke SINI yer untuk mengikuti forum.

Resepi yang saya maksudkan ialah Yee Mee Berkuah. Saya sangat gemar makan yee mee. Pernah beberapa kali makan di kedai. Dan akhirnya suami mencari resepi di internet, dan buatkan untuk saya. Hehehe...untung tak saya? Terima kasih laling! Muuuaaahhhh!!!!!

Yee Mee hasil air tangan suami


cara membuat yee mee berkuah tu:

- tumis bawang putihhalia dan cili kering. (gambo saya tu tak de cili kering, sebab masa tu gunakan apa yg ada kat rumah je)
- dah naik bau, masukkan stok ayam, dgn ayam2 sekali...
- masukan cendawan shitake (org panggil cendawan petai,kan?) saya beli yg kering, pastu rebus kejap dgn air panas.
- bubuh sos tiram sikit, dan bubuh jugak kicap pekat.
- sayur boleh masuk mcm jenis, pak choy ke, carrot ke, sawi ke, cauliflower ker....yg penting ada cendawan shitake.
- dah gelegak, bancuh tepung jagung (dlm satu sudu ke) dgn air, dan siram atas kuah tadi. kacau.... jgn lupa, sebelum tu perasakan dgn garam dan gula sikit. pecahkan telur. (telur tu biar masak2 lembik, baru best!)
- kalau ada minyak bijan, titiskan beberapa titis.
- dan akhir sekali simbahkan kuah yg pekat tu atas yee mee tu...
kalau ada pot sizzling tu, alangkah bestnya...baru ada uuummmpphhhh!


Dan satu hari nanti, saya harus dapatkan hot plate supaya sizzling yee mee hasil air tangan suami saya ini lebih menjadi dan rasa macam makan kat kedai......
Hot plate 
Image ihsan google

14 comments:

  1. bestnyaaa,..memang nampak cam makan kat kedai je..serius cam profesional

    ReplyDelete
  2. wah..nmpk mcm sdap je...untung k.fiza ada suami pandai msak..hehe..ada msa nnti nk try buatla jga...thanks sb berkongsi resipi

    ReplyDelete
  3. wahh..bestnya! blh try buat nih. :) takyah beli kt kedai kn?

    ReplyDelete
  4. bestnyaaaa...mesti sangat sodappp kan..^_^

    ReplyDelete
  5. salamsss rindu buat fiza&anak2

    rindunyaaa...rasa mcm lama sungguh akak tak jln2 sini....yee mee tuh nampak sedap....nk trylah balik nanti:):) tiru resepi fiza.....:)

    kiss utk soffie+adik tecit yg comei tuh sekali:)

    ReplyDelete
  6. pernah hubby buat..
    tapi end up dia kata hat dia buat tak sedap macam kita buat..
    dia last2 surrender..hahaha

    ReplyDelete
  7. aduh kak fiza..feveret atun ni...nanti kalau pi umah akak,nak request yg ni blh ke??huhu(xmalunya saya..)

    ReplyDelete
  8. sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. wow!! sedapnya..sy pun suka mkn yee mee. tapi biasa buat yee mee kung fu je...

    mmg nmpk mcm sizzling dh tu kak fiza

    nyummm..nyummm

    ReplyDelete
  11. sedapnyaaa...
    pandai cik somi fiza masak...
    er, kalau kitorang datang rumah, cik somi boleh masakkan tak? :P

    ReplyDelete
  12. saya pun suka makan sizzling mee.


    Pandainya en hubby awak masak

    ReplyDelete
  13. kalau ica letak lada hitam tumbuk halus sikit. bagi pedas pedas panas. hehe.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana membaca coretan ini. Komen anda sangat saya harapkan untuk perbaiki segala kesilapan. Komen yang membina yer....