Monday, November 29, 2010

Sofie masih gagal bercermin mata

Salam bahagia....salam penuh keberkatan.
Semoga kita semua beroleh rahmat dan kasih sayang Allah. Amin...

Ingat tak, saya pernah cerita yang Sofie perlukan kaca mata untuk melihat? Dan kacamata Sofie sudah pun sampai...dah lama dah, hampir 3 minggu jugak, baru sekarang berkesempatan meng'update' kisah kaca mata Sofie. Disamping problem dgn USB kamera, tu yang malas je nak update blog. Sekarang dah ok, alhamdulillah. Sangat bersemangat nak update cerota Sofie ini. Entry lepas berkaitan kisah kaca mata Sofie, sila ke SINI, yer...

Comel tak cermin mata Sofie ni?

Kelakar pun ada. Mula2 cermin mata ni sampai, saya gelak dulu.Masa suami tempah kat hospital dulu, memang tak banyak pilihan. Ini adalah pilihan yang terbaik. Nak tempah sendiri kat kedai, mungkin harganya lebih mahal berbanding yang ni, Yang ni boleh dikira sebagai mahal jugak. Saya cakap dengan Sofie, "masa umi pakai cermin mata dulu, cermin mata umi tak sampai harga macam ni, Sofie." Hehehehe.....

Gaya Sofie bercermin mata

Setelah hampir sebulan melatih Sofie bercermin mata, saya masih gagal untuk membiasakan diri Sofie dengan benda baru ini. Sangat2 susah ok! Pakai kejap je, lepas tu, dia cabut...mengamuk sakan jugak la.... Saya cuba perhatikan, power cermin mata Sofie agak tinggi jugak. Bila Sofie pakai, sebenarnya, dia suka...sebab boleh nampak dengan jelas. Kalau tengok TV tu, boleh tengok dgn gembira.... Tapi, tak boleh kekal lama. Paling lama 2 atau 3 minit..... Sabarnya la...

Sebenarnya, masalah mata Sofie ialah tidak fokus. Bila mata sebelah kiri ditutup, memang nampak mata hitam Sofie bergerak2 macam mencari2 pandangan. Memang nampak tidak fokus. Ujiannya ialah dengan menyuruh Sofie mengambil manik2 halus dari tapak tangan, dan Sofie meraba2 untuk mendapatkan manik2 kecil itu. Untuk objek2 yang besar dan sederhana besar, ok lagi. Untuk objek halus tu yang gagal tu....

So, sekarang saya masih lagi dalam proses membiasakan Sofie bercermin mata. Sofie kena pakai juga, sebab bila dah besar nanti mata Sofie agak susah untuk dibetulkan....Chaiyok Sofie!!!!!!

20 comments:

  1. comey sofie..ada gaya cikgu yg kepoh dalam cerita 'adik manja" tu..hehe..

    ReplyDelete
  2. cutenya sofie :)

    mungkin amik masa sikit kot kak fiza.

    nanti alah bisa tegal biasa!

    chaiiyokkk, sofie chaiyokkk!!!

    ReplyDelete
  3. aha...shomel okey sofie pakai spek itu..takpe fiza...biasekan pakai..lame2 dia akn biase..=)

    ReplyDelete
  4. Tomeinya sofie pakai cermin mata tuh.nasib aisya xtau lagi tp saya pasti aisya juga mgkn xsuka nak pakai cermin mata tuh.mungkin dia pelik apa bila ada benda asing yang akan berada di atas batang hidungnya..hihihi..kena banyak sabar kan kak.

    ReplyDelete
  5. sofie is so cute with teh little spectacle.
    sabar ya mama sofie. masih teringat masa Irfan kecil...cb pun meleleh air mata tengok Irfan strugled dgn hanya satu tangan nak pakai baju, nak pakai seluar, nak makan nak segalanya. but now...semuanya mudah for him. sabar ya dear. doa for soofie is in my solat. may allah swt mudahkan segalanya utk soofie. take care dear.

    ReplyDelete
  6. comelnya sofie pakai spek kan. Lama2 biasala tu kut kalo dia dah best nampak benda lagi clear..

    ReplyDelete
  7. comellnya soffie pakai spek mata:):)

    ReplyDelete
  8. Nampak sgt educated si comel sofie dgn spek barunya

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum Fiza
    comei sofie dgn cermin mata gitu
    macam cikgu.
    p/s: fiza,akak tak reti nak terangkan ttg domain tu detail sebab domain tu orang lain yg buatkan.nanti kalau akak dah reti,akak cuba terangkan ya.
    jom tengok entry akak

    ReplyDelete
  10. cutenya sofie..cam cikgu2.hehe..
    tk pe k.fiza..budak2 ni mmg mkn masa nk ajar..juz trus bg galakan je.lm2 nti die tetap le terima.

    ReplyDelete
  11. alalaaa ... shomelnyer sofie bercermin mata ... xpelah fiza ... kena sabar byk2 ngan sofie nih... lama2 nnt sure sofie biasa & xmo tanggal dah cermin mata tu .. hugs & kisses utk sofie k ... take care!

    ReplyDelete
  12. samala dgn ecah. ada cermin mata tp tak mau pakai. pakai dlm 2-3 minit je..

    ReplyDelete
  13. Comelnya sofie bercermin mata, sweetnya dia...

    ReplyDelete
  14. umisofie boleh bagi motivasi berbentuk hadiah bila sofie pakai kaca mata.

    mungkin juga boleh buat/beli kaca mata mainan utk anak2 yg lain supaya sofie pun ada kawan yg pakai kaca mata.

    ReplyDelete
  15. ala...tomeynya sofie pkai spek..sabar sofie ya..nnti dh biasa sure xnk buka spek nk tido pn..hehe..slam syg buat sofie..

    ReplyDelete
  16. ainul nampak sofie pakai cermin mata..die pun sibok mintak...huhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  17. sofie! dah macam profesor la... aunty suka nengok muka awak. nampak matang. hehe

    umiw sofie kena teruskan latih sofie. sampai dia biasa. :D

    ReplyDelete
  18. comeinye sofie..
    semoga terus sabar dalam mengharungi hari2 mu ye fizah...akak selalu doakan sofie sihat selalu:)

    ReplyDelete
  19. hehe...
    budak2, rimas kut kalau ada benda menyibuk kat mata dia... kalau kita pun mula2 rasa tak selesa jugak kan? tak pe, nanti lama2 sofie pakai ye, mesti comel.... :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana membaca coretan ini. Komen anda sangat saya harapkan untuk perbaiki segala kesilapan. Komen yang membina yer....